Fontys viert Diversity Day met Living Labels Theater 2023

Fontys Mens en Maatschappij
Een maatschappij waarin iedereen meedoet, waarin iedereen zich thuis voelt en waarin alle stemmen gehoord worden. Dat is een inclusieve samenleving. Diversity Day is in het leven geroepen om op de werkvloer en in het onderwijs het gesprek te openen over diversiteit en inclusie, maar vooral ook om te laten zien welke stappen er al gezet zijn. Het is hét moment om successen te vieren en ervaringen te delen. Fontys vierde dat op 3 oktober 2023 met een uitgebreid programma met verschillende onderdelen: een dagprogramma met workshops, lezingen en trainingen en een Living Labels Theater in de avond. Mensen plakken al snel labels op anderen, maar we zijn niet samen te vatten in één woord. Living Labels werd daarom voor de tweede keer het thema van het afsluitende theater van Fontys Diversity Day 2023.

Belang van Diversity Day

CKE Eindhoven was het toneel voor het Living Labels Theater 2023. Fontys-bestuursvoorzitter Joep Houterman en Cheryl McDowall openden de avond. Eerder deze week verscheen er al een podcast, waarin zij samen het belang van Diversity Day bespraken.

Wat gebeurt hier nu eigenlijk?

Groepsdynamica-specialist Bas van Kesteren nam het publiek mee door zijn boek ‘Wat gebeurt hier nu eigenlijk?’ en lichtte toe waarom teams en groepen die in een comfortabele ‘first loop’ blijven hangen niet zo gemakkelijk leren en verder komen.

Persoonlijke vragen

Rick en Patri van Kunstenfestival What You See vertelden waarom ondermijnen van aannames en clichés rondom vrouwelijk en mannelijk zo nodig is. Ze verbonden er persoonlijke vragen aan én nodigden het publiek uit op het podium om die vragen ook aan zichzelf en elkaar te stellen. Van 'Wat zijn vooroordelen die mensen over jou hebben?' tot 'Wat is jouw ochtendritueel?'. 

Statistisch kansarm

Daarna was het de beurt aan documentairemaker Wensly Francisco, die vertelde over zijn persoonlijke reis. Hij startte zijn verhaal bij een 7-jarige jongen in een statistisch kansarme positie met een droom, en eindigde, via leger en Fontys Journalistiek, bij een gouden kalf.

En er was meer. Bezoekers kregen via een kaartje toegang tot de inclusiekalender waarop Jennifer Jubitane en collega's internationale gedenkdagen, inclusieve kunst en lees- en luistertips samenbrachten. In de hal van CKE konden bezoekers in de installatie Ruimtezin van Ingrid Nouwens door beweging stilstaan bij hun eigen identiteit.

Dagprogramma

Ook overdag was er een vol Fontys Diversity Day programma. ID+ Team organiseerde in de ochtend een workshop over Inclusive Leadership en in de middag het Bias in Artificial Intelligence Event. Programma Inclusieve Samenleving organiseerde in het dagprogramma acht verschillende workshops en presentaties, onder andere over gendernormen, het autisme awareness project, working with internationals en leven in twee werelden.

Programma Inclusieve Samenleving organiseert overigens het hele jaar door activiteiten en workshops!

 


Publicatie: 4 oktober 2023
Tekst: Koos de Bie
Foto's: Jules van Iperen