Zo zetten Fontys en jij DE STAP naar gezonder

Fontys Mens en Maatschappij
Je hebt er misschien al iets van langs zien komen. Een poster in je wijk of een instagrambericht. DE STAP naar gezonder. Vorige week startte een brede introductiecampagne om inwoners van de Brainportregio te bewegen om een stapje naar gezonder te zetten. Gezonder en fitter te worden. Maar ook mentaal sterker, gelukkiger, in goed contact met anderen en financieel gezond. Fontys is een van de partners van ‘DE STAP’. In dit bericht lees je wat dat betekent. En hoe jij stap voor stap DE STAP naar gezonder kunt zetten.

Onderdeel van DE STAP is het online platform destapnaargezonder.nl, waar inwoners informatie en hulp kunnen vinden om zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid. Vorige week startte de introductiecampagne om inwoners bekend te maken met DE STAP. Positieve gezondheid staat centraal. Om gezondheidsproblemen te voorkomen en gezondheidsverschillen te verkleinen. Zodat iedereen in Brainportregio in 2030 drie (!) jaar extra in goede gezondheid leeft, want dat is het doel van DE STAP. Positieve gezondheid gaat natuurlijk niet alleen om fysiek gezond en fit zijn. In de week van de mentale gezondheid richtte de campagne zich op mentaal sterker worden. Ook thema’s als zinvol leven, genieten, contact met anderen en goed voor jezelf zorgen komen aan bod. Op de website vind je tal van tips, tests, trainingen en links naar hulp in de regio in die verschillende categorieën. 

Meer dan een campagne

Ook voor onze studenten en medewerkers is positieve gezondheid een relevant onderwerp. Daarom roepen we vanuit Fontys op om - stap voor stap - stappen te zetten naar gezonder. Via LinkedInInstagram en Facebook lees je inspirerende verhalen van mensen die je voorgingen. Maar DE STAP naar gezonder is veel meer dan een campagne of een website. Het is een regionale beweging die actief is om de gezondheid in Brainportregio te verbeteren. Aan die beweging doen inmiddels meer dan 95 organisaties in de regio mee: gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, huisartsengroepen, zorgverzekeraars, onderwijsinstellingen en ook veel bedrijven. Zo ontstaan op verschillende plaatsen in de regio initiatieven voor een gezondere omgeving om in te wonen, te leren en te werken. Soms gaat het om het oplossen van gezondheidsproblemen, andere initiatieven gaan over het uitwisselen van kennis en informatie, het organiseren van activiteiten of het bieden van concrete hulp. 

De rol van Fontys

Fontys is vanaf het allereerste uur betrokken bij DE STAP. “Fontys for Society betekent dat we graag betrokken zijn bij wat er speelt en gebeurt in de regio”, vertelt Janienke Sturm, lector Mens & Technologie, kartrekker Centre of Expertise Health en lid van de partnerraad DE STAP. “We werkten natuurlijk al samen met professionals om ons heen. Maar door DE STAP is de samenwerking veel breder en kunnen we ook veel meer betekenen voor onze omgeving.” In het Fontys-programma DE STAP werken studenten bijvoorbeeld in Professionele Werkplaatsen in Tongelre, De Achtse Barrier en Son en Breugel samen met inwoners en professionals aan het verkleinen van gezondheidsverschillen in de wijk. Ook onderdeel van DE STAP is gezondheid en vitaliteit in je werk. Fontys pakt daarin onderzoek naar de werkbare elementen van succesvol vitaliteitsbeleid op. Een van de programma’s die daarbij bekeken wordt, is Fontys Vitaal. Fontys is binnen DE STAP eigenaar van de bouwsteen ‘lerend vermogen’, om ervoor te zorgen dat we samen ook leren van wat we doen. Het Centre of Expertise Health en het Fontys-programmateam brengen daarin onderzoek, onderwijs en praktijkbevindingen samen.  

Wil je zelf DE STAP naar gezonder zetten? Ga naar destapnaargezonder.nl 


Publicatie: https://www.fontys.nl/actueel/zo-zetten-fontys-en-jij-de-stap-naar-gezonder/ 9 juni 2023
Auteur: Koos de Bie