“Ik leer om op een andere manier vraagstukken op te pakken”

Fontys Mens en Maatschappij
Op 44-jarige leeftijd als zij-instromer kiezen voor de zorg? Corina van de Braak deed het. Inmiddels werkt ze als verpleegkundige bij zorgorganisatie Tante Louise. En ondanks dat ze helemaal op haar plek zit, is ze nu alweer toe aan een extra uitdaging. Ze volgt namelijk de cursus Active Ageing bij Fontys. Best spannend, na mbo-opleidingen nu een cursus op niveau 5. “Je moet heel zelfstandig werken.”

In het diepe springen, dat is Corina inmiddels wel gewend. Na een carrière in de detailhandel koos ze voor het zij-instroomtraject bij Tante Louise, een aanbieder van verpleeghuiszorg. “Ik had behoefte aan een werkomgeving waarin ik meer voor mensen kan betekenen”, zegt ze. Dat ze daarvoor een cursus moest volgen, vond ze geen enkel probleem.

Active ageing verpleegkundige
Inmiddels is Corina alweer toe aan een volgende uitdaging. Ze volgt sinds kort een cursus voor active ageing verpleegkundigen. Over de gedachte achter deze cursus vertelt ze: “Het gaat om het actief ouder worden. De tijd dat je ouderen in verpleeghuizen alleen maar zag zitten en slapen, ligt achter ons. Mede door aanpassingen in de wetgeving, mogen de deuren niet meer standaard dicht, ook niet bij mensen die dementerend zijn. En dat is maar goed ook. Het is belangrijk om mensen te stimuleren zelfredzaam te blijven. Uit onderzoek blijkt ook dat je door te bewegen en actief te blijven, de ontwikkeling van bijvoorbeeld dementie kunt afremmen.”

Langer zelfstandig blijven
Bij zorgorganisatie Tante Louise werkt een van de locaties al met ‘open deuren’. De rest volgt en daar helpen de active ageing verpleegkundigen bij. “Ik probeer om mensen met dementie te helpen zo zelfstandig mogelijk te blijven. Daarbij ga ik uit van wat zij nog graag willen leren. Want ook als je deze ziekte hebt, kun je nog nieuwe dingen leren. Zelf naar de yoga wandelen, een kopje koffie zetten; er kan vaak meer dan je denkt.”

Zorgrobot
Tijdens de cursus van zes maanden bij Fontys in Tilburg, leert Corina nog meer over de aspecten van het actief ouder worden. Bijvoorbeeld in praktijkgerichte casuïstiek. “Ik ga aan de slag met een zorgrobot en onderzoek hoe ik die kan inzetten om het dag- en nachtritme van cliënten te verbeteren. Een mooie uitdaging om te zien hoe we technologische en innovatieve hulpmiddelen in de zorg kunnen inzetten.”

Verschil tussen mbo en deze cursus op AD-niveau?
Krap een maandje na de start heeft ze de eerste onderzoeksvragen al geformuleerd. Hoe bevalt het haar? “Ik merk zeker een duidelijk verschil met het mbo. Je moet zelfstandiger werken en zoekt meer zelf naar kennis. Dat is echt wel even wennen. Ik dacht dat de opdrachten meer gestuurd zouden zijn; lees dit boek, volg deze instructie. Maar dit is heel anders! Uiteindelijk heb ik mijn weg hier wel in gevonden. Het is uitdagend, leuk en super leerzaam. ”Omdat het hier een pilot betreft, denken de deelnemers zelf actief mee over de invulling van de cursus. “Dat vind ik ook mooi aan deze manier van onderwijs. Jouw inzichten doen ertoe. Zo hebben we aangegeven dat we graag nog wat meer inhoud meekrijgen van gastsprekers en daar wordt naar geluisterd.”

Meer kennis en vaardigheden in de rugzak
In juli rondt Corina de cursus af. “Ik denk dat ik dan heel trots op mezelf ben”, lacht ze. “Ik leer hoe ik zaken op verschillende manieren kan aanpakken, zodat ik straks, per cliënt, beter kan inschatten wat bij hem of haar past. Ik vind het fijn dat ik mijn rugzakje vol kennis en vaardigheden aan het vullen ben.”

De cursus Active Ageing is geaccrediteerd door de brancheorganisatie V&VN.

Wil je er meer over weten, lees hier dan verder.

Publicatie: https://www.fontys.nl/nieuws/ik-leer-om-op-een-andere-manier-vraagstukken-op-te-pakken/, 4 april 2023
Auteur: Romy Chatrou