Dinsdag 6 december 2022: debatavond Belaagd

Fontys Mens en Maatschappij
Het regionale expertteam Huiselijk Geweld en kindermishandeling organiseert op dinsdag 6 december samen met Fontys Eindhoven een debatavond over geweld tegen vrouwen, exclusief voor studenten, alumni en medewerkers van Fontys. Met Sneak Preview van de documentaire ‘Belaagd’ en gesprek met inhoudelijk deskundigen.

Bijna elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is. Dat zijn er zo’n 40 per jaar. Ze worden vooral vermoord door intimi: een (ex)partner, familielid of stalker. De Verenigde Naties schat dat wereldwijd per dag 137 vrouwen worden gedood, dat zijn er zes per uur. Internationaal wordt dit steeds vaker femicide genoemd. Het wordt tijd dat we veel meer horen wat vrouwen meemaken en dat die ervaringen met elkaar in verband worden gebracht. De optelsom van al die ‘kleine’ incidenten onthult de minachting voor de autonomie van vrouwen en vormt uiteindelijk de voedingsbodem voor femicide.

Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis, bestaande uit 25 Veilig Thuis organisaties, is de maatschappelijke partner die samen met Hollandse Helden de nieuwe documentaire ‘Belaagd’ heeft gemaakt. Deze documentaire gaat over onveiligheid van vrouwen in de breedste zin en is in december 2022 op TV te zien. Veilig Thuis-organisaties organiseren samen met gemeenten in de regio debatten rond de documentaire ‘Belaagd’. Deze debatten vinden plaats in de periode van Orange the World (de internationale jaarlijkse campagne rond geweld tegen vrouwen) die start op 25 november en loopt door tot 10 december 2022. Op dinsdag 6 december organiseert het regionale expertteam samen met Fontys Eindhoven een debatavond, voor studenten en alumni van Fontys.

Hoe ziet de debatvond eruit?
Tijdens deze debatavond krijgen bezoekers de Sneak Preview te zien van de documentaire ‘Belaagd’. Deze documentaire is in december 2022 op TV te zien. Daarna volgt het debat waarin we met sprekers ingaan op de verschillende vormen van geweld tegen vrouwen. En wat we regionaal doen om de veiligheid van vrouwen te verbeteren. Inhoudelijk deskundigen nemen plaats aan de gesprekstafel waar we samen met het publiek onder leiding van een gespreksleider een interactief gesprek hebben over diverse onderwerpen.

Deze voorpremière is gratis te bezoeken voor Fontys studenten, alumni en medewerkers. Je aanmelden via onderstaande link is wel verplicht.

Datum             Dinsdag 6 december
Inloop             16:00 - 16:30 met snack en drankje 
Programma    16:30 - 18:30
Locatie            Natlab – Filmhuis Eindhoven
Adres              Kastanjelaan 500, 5616 LZ Eindhoven

Mail voor vragen: Malissa Dreessen
Meld je hier aan voor de Debatavond Belaagd